Chilli con carne

Z kuchni meksykańskiej.

Składniki:

60 dag mielonej wołowiny, 2 cebule pokrojone w kostkę, 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag kukurydzy, 20 dag czerwonej fasoli z puszki, 1 papryczka chilli- posiekana, 5 dag przecieru pomidorowego, 5 dag ostrego ketchupu, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml czerwonego wina, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz cayenne, liść laurowy, sól.

Przygotowanie

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w rondlu z papryką, czosnkiem i papryczką chilli. Następnie dodajemy mięso, czerwone wino, czerwoną fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, pikantny ketchup i pikantny sok pomidorowy. Warzywa z mięsem dusimy, aż do odparowania wody. W trakcie duszenia doprawiamy do smaku przyprawami i podajemy z ryżem lub plackami kukurydzianymi /tortilla/ i dużą ilością świeżej kolendry.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas