Chipsy krewetkowe na ostro

Świetna przekąska!

Składniki

  • 60 białych chipsów krewetkowych
  • 4 łyżeczki tajskiej pasty chilli
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 dymki
  • mała garść kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • łyżeczka soku z limonki
  • olej do smażeni
  • sól oraz łyżeczka czarnego sezamu

Sposób przygotowania

Zaczynamy od tego, że do rondelka do 2 cm jego wysokości wlewamy olej i go podgrzewamy. Żeby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, na próbę wkładamy jednego chipsa i czekamy do momentu aż tłuszcz zacznie bulgotać, a chips rosnąć. Wówczas możemy go wyjąć. To znak, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Zmniejszamy ogień i pojedynczo smażymy chipsy. Odkładamy je na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Teraz mango - obieramy je, odkrawamy miąższ i kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Dymkę i kolendrę drobno kroimy. W misce mieszamy mango, cebulę, kolendrę i kiełki. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i odrobiną soli. Chipsy smarujemy pastą chilli, a następnie nakładamy sałatkę z mango, którą posypujemy czarnym sezamem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje