Chleb bananowy z cynamonem i imbirem

Prosty do zrobienia, oryginalny, smaczny i aromatyczny wypiek na każdą okazję.

Składniki na 1 bochenek
400 g bananów
300-350 g mąki
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
125 g roztopionego masła
2 jajka
tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie 90 min.

Reklama

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na jednolitą masę, skrapiając raz po raz sokiem z cytryny. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany, imbir i cynamon. Wymieszać całość, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie włożyć je do formy. Piec ok. 60 minut, aż skórka będzie chrupiąca i zarumieniona (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest cały upieczony). Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podawać.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: chleb | ciasta | ciasta amerykańskie | kuchnia amerykańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje