Chlebek bananowy i jabłkowy

Dwa pyszne ciasta.

Składniki na 24 kawałki:

- 80 g orzechów włoskich,
- 250 g masła lub margaryny,
- 220 g cukru,
- sól,
- 4 jajka,
- 350 g mąki,
- paczka proszku do pieczenia,
- 100 ml maślanki,
- 1 banan,
- jedno jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- cynamon,
- orzechy włoskie i chipsy bananowe do dekoracji,
- tłuszcz i cukier do formy

Przygotowanie:

Orzechy grubo posiekać. Tłuszcz, cukier, szczyptę soli ubijać robotem na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i maślankę mieszać do masy. Ciasto podzielić na dwie części. Banana obrać i pokroić na kawałki. Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Dwie foremki (po ok 1 l. objętości) natłuścić i wysypać cukrem. Do jednej części ciasta wmieszać kawałki jabłka, do drugiej kawałki banana i szczyptę cynamonu. Ciasta włożyć do form. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok 175 st. C przez 45 minut. Wyjąć, a po 15 minutach uwolnić z formy i odstawić do ostygnięcia. Chlebek bananowy dekorować posiekanymi orzechami i chipsami bananowymi.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia amerykańska | ciasta | ciasta amerykańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje