Chlebek ryżowo-gryczany z jagodami lub żurawiną

Prezentujemy świetny przepis na chlebek dla dzieci alergicznych. Jest zdrowy i, przede wszystkim, pyszny! Wypróbuj koniecznie.

Chleb ryżowo-gryczany z jagodami lub żurawiną
Chleb ryżowo-gryczany z jagodami lub żurawiną123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków ryżowych,
  • 1 szklanka ryżu dmuchanego,
  • 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¼ kostki masła klarowanego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki borówek lub 2 łyżki konfitur z żurawin

Sposób przygotowania:

Jaja zmiksować z miodem, mlekiem i masłem. Sypkie składniki połączyć, wrzucić borówki, masę jajeczną i wylać na przygotowana tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas