Chłodnik buraczkowy (litewski)

Lekki, ale sycący!

Składniki:

  • 3 jogurty typu greckiego naturalne np. "Piątnica"
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 średni ugotowany burak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • ½ szklanki wody niegazowanej
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku  

Przygotowanie:

1. Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki.

Reklama

2. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.  

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje