Chłodnik czereśniowy

Pyszna owocowa zupa.

Składniki:

- 1 kg czereśni,
- 1 kg mąki kukurydzianej,
- kilka goździków,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- cukier,
- 1/2 szklanki śmietany,
- groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Czereśnie umyć i osączyć. 2 lt. wody wlać do garnka, dodać cynamon, goździki, cukier i zagotować. Wsypać owoce i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu kilka minut. Pod koniec gotowania zupę zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody. Zupę schłodzić i podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym. Czas przygotowania: 45 min. plus czas chłodzenia. Przepis na 7 osób.

Dowiedz się więcej na temat: czereśnie | zupa | chłodnik

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje