Chłodnik litewski z botwinką

Orzeźwiający i zdrowy.

Składniki na 4-6 porcji:

- 1,5 l zsiadłego mleka,
- 2 pęczki botwinki,
- pęczek rzodkiewek,
- 15 dag ogórków,
- szklanka śmietany, - 10 dag pieczeni cielęcej kub drobiowej,
- koperek, szczypiorek,
- kwas burakowy

Przygotowanie:

Botwinę oczyść, pokrój. Zalej wrzącą zakwaszoną sokiem z cytryny wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj, odciśnij sok. Mleko roztrzep ze śmietaną. Dodaj ostudzoną botwinkę, rzodkiewkę i ogórek. Dołóż pokrojone w paseczki mięso., posiekany koperek i szczypiorek. Zupę dopraw solą, pieprzem i kwasem burakowym. Ochłodź.
Czas przygotowania.: 30 minut.
Porcja zawiera: 566 kcal

Dowiedz się więcej na temat: buraki | zupa | Kuchnia litewska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje