Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

Składniki:

  • około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 2 litry bulionu jarzynowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • litr kefiru
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • sól i pieprz
  • Paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret

Przygotowanie:

1. Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka.

Reklama

2. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić.

3. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu.

4. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.  

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje