Chłodnik litewski z jajkiem

Pyszna i prosta zupa na gorące dni

Składniki:

  • pęczek buraczków z botwinką
  • 2 ogórki
  • 10-15 rzodkiewek
  • po łyżce posiekanej natki i koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • ok. 900 ml kefiru
  • ok. 200 ml śmietany
  • pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Buraczki oczyść, pokrój, zalej niewielką ilością wody, dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj ok. 5 min. Ostudź. Ogórki i rzodkiewki drobno pokrój, wymieszaj z natką, szczypiorkiem i koperkiem, oprósz solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Dodaj do ugotowanej botwinki (nie odcedzaj ani warzyw, ani botwinki). Wlej kefir i śmietanę, połącz, przypraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, schłodź. Podawaj z jajkiem na twardo.


Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: chłodnik

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje