Chłodnik malinowy z biszkoptami

Składniki:

Reklama

- 4 porcje,
- 1 l mleka,
- 50 dag malin,
- 4 żółtka,
- biszkopty,
- 1/2 szklanki naturalnego miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- 3-4 łyżki likieru malinowego

Przygotowanie:

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, ostudź. Maliny przetrzyj przez sito o drobnych oczkach. Żółtka włóż do wysokiego naczynia. Dodaj miód, posiekany rdzeń wanilii i likier. Wstaw do większego naczynia z gotującą się wodą i na parze ubijaj około 10 minut. Kiedy powstanie gęsta kremowa masa. dalej ubijając dolewaj małe porcje mleka. Wymieszaj z przetartymi malinami. Ostudź. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Podawaj z biszkoptami lub lanymi kluseczkami przyrządzonymi z dodatkiem cukru waniliowego.
czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 304 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: laski | chłodnik | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje