Chłodnik ogórkowy z ricottą i awokado

Lekki i orzeźwiający.

Składniki:

●2 świeże, duże ogórki

Reklama

●2 ogórki konserwowe

●2 ząbki czosnku

●spory pęczek koperku

●awokado

●opakowanie serka ricotta

●600 ml maślanki

●200 ml mleka

●sól i pieprz

●papryka słodka oraz szczypta papryki chili; dowolna dekoracja

Przygotowanie:

1. Surowe ogórki umyj i osusz. Ogórki konserwowe opłucz. Awokado przekrój, usuń pestkę, zdejmij skórkę. Oba rodzaje ogórków i awokado zmiksuj.

2. Następnie zalej ogórki maślanką oraz mlekiem. Dodaj także serek ricotta, starannie wymieszaj (dobrze zagęści zupę).

3. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj go do zupy. Dołóż posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zupę mocno schłodź w lodówce.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje