Chłodnik z maślanką i ogórkiem

Doskonały na upalne dni!

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • burak
  • świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 l maślanki
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1 Buraki zalej wodą, gotuj do miękkości. Obierz, zetrzyj na tarce. Botwinę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi pokrój w niewielkie kawałki. Do garnka włóż starte buraki, posiekaną botwinkę, wlej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz, zalej litrem wody, gotuj 30 minut.

Reklama

2 Ogórek i rzodkiew pokrój w kostkę. Maślankę wymieszaj z jogurtem, dodaj zmiksowaną botwinę. Chłodnik przelej do misek lub wysokich szklanek, posyp pokrojonymi w kostkę warzywami, udekoruj liściem botwiny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje