Chłodnik z melona oraz pomarańczy

Latem postaw na orzeźwienie.

Składniki:

●3 melony, np. miodowe (dwa na zupę i jeden do wycięcia kulek do ozdoby)

Reklama

●cytryna

●4 plasterki marynowanego imbiru

●2 duże pomarańcze

●pieprz biały mielony; do dekoracji:

●owoce w kontrastowym kolorze

Przygotowanie:

1. Melony umyj, przekrój, usuń z nich pestki i z dwóch wydrąż miąższ. Pomarańcze umyj, przekrój i wyciśnij z nich sok. Podobnie przygotuj sok z cytryny. Następnie zmiksuj miąższ z melona z sokiem z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy, marynowanym imbirem.

2. Całość delikatnie dopraw szczyptą białego pieprzu. Zupę schłodź w lodówce.

3. Wydrąż kulki z ostatniego melona. Nadziej je na przemian z owocami w kontrastowym kolorze na szpadki szaszłykowe. Ozdób nimi chłodnik.

4. Ten chłodnik możesz zrobić w wersji wytrawnej. Dopraw go solą, pieprzem, bazylią i podaj np. z szynką parmeńską.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje