Chłodnik z pieczonej papryki z bazylią

Pyszny i zdrowy!

Składniki:

●2 czerwone papryki

Reklama

●chili

●2 pomidory

●1/2 cebuli

●gałązka natki pietruszki

●pęczek bazylii

●1 l bulionu warzywnego

●olej i oliwa

●10 ml octu winnego

●2 ząbki czosnku

●sól, pieprz czarny, papryka słodka w proszku oraz chili w proszku; do dekoracji:

●ogórek

●kawałki papryki

●listki bazylii

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Umyj papryki i rozłóż je na blasze. Skrop olejem i piecz ok. 20-25 min (aż skórka zacznie pękać). Wyjmij papryki i pod bieżącą zimną wodą zdejmij skórkę. Pokrój.

2 Posiekane cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Dodaj papryki i pokrojone pomidory. Podsmaż, zalej bulionem. Duś 20-30 min, mieszając.

3. Zmiksuj z ziołami i przypraw octem, oliwą, solą, papryką i pieprzem. Schłodź. Udekoruj i podaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje