Chodź na grzyby!

A potem delektuj się przy stole. Grzybowa tarta czy risotto nie mają sobie równych, a zupa z borowików to po prostu crème de la crème!

Tarta z grzybami i boczkiem
Tarta z grzybami i boczkiem123RF/PICSEL

Tarta z grzybami i bekonem

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj posiekane masło. Wbij jajko, dodaj śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj  w kulę, zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wyklej nasmarowaną tłuszczem formę, spód nakłuj widelcem i lekko podpiecz w piekarniku.

Grzyby oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Boczek pokrój na 1-cm kawałki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i trzymaj na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Zwiększ ogień i smaż boczek do momentu, aż stanie się chrupiący. Rozłóż bekon na cieście. Szalotkę zeszklij na oliwie, dodaj grzyby i smaż, mieszając aż zmiękną, a płyn odparuje. Przełóż grzyby na boczek. Połowę tartego sera połącz ze śmietanką, mlekiem, jajkami i dopraw pieprzem. Wylej masę na ciasto. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz ok. 35 minut i odstaw na 20 minut przed podaniem.

Prosta zupa borowikowa

Zupa borowikowa
Zupa borowikowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlej wino i gotuj przez chwilę. Zwiększ ogień, dodaj grzyby oraz gorący bulion. Zagotuj. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz rozmarynem lub tymiankiem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Śmietanę połącz z kilkoma łyżkami zupy i rozrób w niej mąkę, a następnie wlej całość do zupy. Podawaj z posiekaną natką.

Grzybowe risotto

Grzybowe risotto
Grzybowe risotto123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj  i zeszklij na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła. Dodaj grzyby, smaż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. W rondelku rozgrzej pozostałą oliwę z masłem. Wsyp ryż. Podsmaż go, mieszając,  by ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlej wino. Gdy odparuje, wlej 1 łyżkę wazową bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, po czym powtarzaj czynność, dopóki nie będzie miękki. Mieszaj, ale nie za często! Na koniec wrzuć podsmażone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Wierzch posyp parmezanem.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas