Choinkowe babeczki

Zimowy deser.

Składniki:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 16 dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • 12 cukrowych choinek i inne dekoracje

Przygotowanie:

1. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując wbijaj kolejno po jednym jajku, dodaj skórkę z cytryny, aromat, zmiksuj. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką.

Reklama

2. Banany obierz ze skórek, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

3. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, nałóż porcje ciasta, piecz przez 30 minut w 180˚C. Wyjmij, wystudź.

4. Śmietanę ubij mikserem na sztywno, dodaj łyżkę cukru pudru, zmiksuj, nałóż do szprycy, wyciskaj na babeczki. Na wierzchu postaw cukrowe choinki. Babeczki możesz umieścić w dekoracyjnych koszyczkach.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje