Chrupiąca sałatka na karnawał. Zaskocz swoich gości!

Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.

Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jabłko  
  • 100 g słonecznika np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 250 g żurawiny np. Bakalland
  • 15 plasterków baleronu
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą. 

Reklama

2. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.  

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje