Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami np. od Bakalland, która dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 2 świeże pomidory
  • 100 g Chrupiącej sałatki np. Bakalland
  • 50 g żurawiny suszonej np. Bakalland
  • Szczypiorek
  • 2 łyżeczki sezamu

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Reklama

1. Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.

2. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i chrupiącą sałatką np. Bakalland.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje