Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami

Danie, które rozgrzewa i dodaje energii

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 100 ml oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 laska selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 75 g uprażonych orzechów pinii np. Bakalland
  • 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia

Sposób przygotowania

Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 - 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje