Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem

Latem na czele naszego rankingu są potrawy lekkie, z soczystą nutką. Sięgamy po placuszki, sałatki, chłodniki. Jeśli mięso, to szybkie, najlepiej z grilla, bo kto traciłby teraz czas na długie gotowanie...

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • duża cebula
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • olej do smażenia
  • 200 g wędzonego na zimno łososia w plasterkach
  • jogurt naturalny
  • dowolne kiełki do posypania

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz  i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw warzywa na 10 minut. Odlej wodę, która się zbierze. 

2. Do warzyw dodaj mleko, mąkę, jajka  i szczypiorek. Wymieszaj. Jeśli uznasz,  że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. 

3. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Smaż placki na rumiano, po 2-3 minuty z każdej strony, smarując patelnię olejem w razie potrzeby. 

4. Podawaj placki od razu po zdjęciu  z patelni, z kawałkami wędzonego łososia na wierzchu, polane schłodzonym jogurtem i posypane kiełkami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje