Chrupiący chleb z domowej piekarni

Myślisz, że przygotowanie pięknie pachnących bochenków wymaga wiele zachodu? Wcale nie! Weź trochę mąki, wody i drożdże. Potem postępuj zgodnie z naszym przepisem, a będziesz cieszyć się smakiem wyjątkowego pieczywa!

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • trochę mąki do oprószenia pergaminu oraz rąk
  • ew. pestki słonecznika, suszone zioła albo gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w 350 ml ciepłej wody. Do miseczki przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i ew. dodatkami smakowymi.

Reklama

2. Do miseczki z mąką wlej wodę z drożdżami. Składniki wyrabiaj rękoma, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Kiedy zacznie ono odchodzić od rąk, przykryj miseczkę lnianą ściereczką i odstaw na ok. 18 godzin w miejsce o pokojowej temperaturze. W tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć rękoma oprószonymi mąką. Przygotuj duży kawałek pergaminu. Oprósz go lekko mąką i ułóż na nim ciasto. Uformuj okrągły bochenek. Przełóż go wraz z papierem do żaroodpornej okrągłej formy (najlepiej szklanej albo ceramicznej). Naczynie przykryj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.

4. Chleb wstaw do piekarnika, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. Naczynie odkryj, piecz chleb kolejne 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia bochenek posmaruj wodą wymieszaną z solą. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i rumiana. Dodatkowo chleb możesz posypać makiem, czarnuszką lub ziarenkami sezamu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje