Chrupiący kurczak

Z orientalnym sosem z mango i ananasa

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 70 g Mango np. Bakalland
  • 70 g Ananasa np. Bakalland
  • 1 łyżeczka curry
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Świeża bazylia
  • Ząbek czosnku
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka ryżu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. W garnku z grubym dnem przygotowujemy marynatę: mango i ananasa zalewamy octem jabłkowym, dodajemy cukier i przyprawy: gałkę, czosnek, papryczkę chili i curry. Wszystko dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry.

Reklama

2. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Danie posypujemy świeżą bazylią.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje