Chrupiący makaron z musem miętowo-czekoladowym

Słodkie koszyczki z lasagne.

Składniki:

- 8 płatów lasagne,
- olej do głębokiego smażenia,
- 1 kieliszek likieru miętowego,
- 15 dag mielonego sera,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka siekanej mięty plus kilka listków do dekoracji,
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- 1 torebka śmietan-fiksu,
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Płaty lasagne ugotować al dente w osolonym wrzątku, schłodzić, osuszyć, obkroić, aby powstał kwadrat. Rozgrzać olej, w metalowej, natłuszczonej chochli umieścić płat lasagne i przycisnąć zaokrągloną trzepaczką, aby nadać kształt koszyczka. Do średnio rozgrzanego oleju ostrożnie włożyć chochlę z makaronem i przytrzymującą go trzepaczką. Smażyć do zrumienienia, po czym wyjąć i wyłożyć na ręczniki papierowe, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, połączyć z mielonym serem, likierem miętowym, tartą czekoladą i posiekaną miętą. Mus nakładać do koszyczków, dekorować listkami mięty.
Czas przygotowania: 1 h.
Przepis na 5 osób.

Dowiedz się więcej na temat: lasagne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje