Chrupiący pasztet z soczewicy

Z dodatkiem orzechów włoskich. Wyśmienity!

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycymateriały prasowe

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40 -50 minut. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas