Churros, czyli hiszpańskie pączki

Aktualizacja

Churros to oryginalne łakocie, zwane niekiedy hiszpańskimi pączkami. Mogą zastąpić te tradycyjne i podbić nasze serca w tłusty czwartek. Mówi się, że zjedzenie tego dnia przynajmniej jednego pączka wróży pomyślność - z pewnością churros też się liczą!

Churros wyglądają niebanalnie, smakują rewelacyjnie
Churros wyglądają niebanalnie, smakują rewelacyjnie123RF/PICSEL

Churros - przygotowanie

W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli i dwiema łyżkami wody, mieszamy. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej, sprężystej masy w formie kulki. Zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy też żółtka i łączymy wszystko dokładnie.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto partiami umieszczamy w szprycy i wyciskamy na gorący tłuszcz. Paski, które będziemy wyciskać nie powinny być dłuższe niż 8 cm. Smażymy nasze churros ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistego koloru (wystarczy ok. 2 min. smażenia), na ręcznikach papierowych delikatnie odciskamy nadmiar tłuszczu. Posypujemy ciasteczka mieszanką cukru i cynamonu

Sos czekoladowy, z którym tradycyjnie podaje się churros:

Kawałki gorzkiej czekolady umieszczamy w rondelku, zalewamy pięcioma łyżkami mleka, doprawiamy chilli i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z mlekiem, tworząc gładki sos.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również:

Churros – tradycyjny hiszpański wypiekInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas