Ciasta bez mąki

Takie słodkości są zdrowsze i mają mniej kalorii, a smakiem dorównują tym tradycyjnym.

Babka brownie
Babka brownie123RF/PICSEL

Babka brownie

Sposób przygotowania

1. Siemię lniane zalej wodą. Czekoladę zetrzyj. Do malaksera włóż: fasolę, siemię, daktyle i jajka. Dodaj cukier waniliowy oraz 4-5 łyżek cukru. Wsyp sól, sodę i kakao. Całość zmiksuj. Wymieszaj z czekoladą oraz 2/3 malin. 

2. Foremkę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 st. 

3. Śmietanę ubij z resztą cukru i mascarpone na puszysty krem. Posmaruj nim wierzch wystudzonej babki. Posyp pozostałymi malinami. 

Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami123RF/PICSEL

Bananowy keks z jagodami

Sposób przygotowania

1. Płatki owsiane wrzuć do malaksera i dobrze zmiksuj. Przesyp je do miseczki i wymieszaj z sodą. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Skrop sokiem z cytryny. Wrzuć do malaksera. Wlej oliwę i wbij jajka. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Potem domieszaj rozdrobnione płatki z sodą. 

2. Ciasto delikatnie połącz z jagodami. Formę na keks (dł. ok. 25 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu udekoruj paseczkami lukru i jagodami.

Ciasto z morelami
Ciasto z morelami123RF/PICSEL

Morelowiec z kaszą manną

Sposób przygotowania

1. Kaszkę wymieszaj z kefirem. Wbij jajka. Dosyp kurkumę, biały cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj. Masę odstaw na 2 godz. 

2. W tym czasie morele umyj, przekrój, wyjmij pestki. Okrągłą formę (śr. 24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułóż połówki moreli (przecięta stroną do spodu). Posyp brązowym cukrem. Do masy dodaj proszek do pieczenia. 

3. Ciasto rozsmaruj na owocach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 1 godzinę. Gotowe ciasto wyjmij, odwracając do góry dnem. 

Przepis na polentę z morelamiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas