Ciasteczka cynamonowe (od 10. miesiąca)

Takie ciasteczka są nie tylko ozdobą świąteczne stołu - smakują doskonale. Mogą je jeść maluszki, które nie skończyły jeszcze roku.

Ciasteczka cynamonowe smakują doskonale.
Ciasteczka cynamonowe smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie),
  • pół szklanki cukru,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do zamrażalnika na godzinę. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm.

Wykrawaj ciasteczka foremkami. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180 st. aż się lekko zrumienią (ok. 15-20 minut).

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas