Ciasteczka podwójne z marmoladą

Gdy przyjdzie ochota na słodkie.

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Reklama

Nadzienie:

  • 4 łyżki cukru pudru
  •  marmolada

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj. Dodaj przesiany cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtka, śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą, wstaw do zamrażalnika na 30 minut.

2. Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka. Połowę ciastek posmaruj marmoladą, w drugiej połowie ciastek wytnij dziurkę w kształcie serduszka. Ciastka połącz ze sobą. Do drugiej porcji ciastek zrób lukier z cukru i wody. Nałóż na ciastko, przykryj drugim, udekoruj lukrem.

3. Ciastka piecz 15 minut w temp. 200˚C. Gorące posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje