Ciasteczka ryżowe

Można podawać z konfiturami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- kostka margaryny,
- szklanka cukru,
- 5 jaj,
- cukier waniliowy,
- opakowanie kleiku ryżowego,
- łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem. Jajka umyć, rozbić, oddzielając białka od żółtek. Do masy margarynowo-cukrowej dodać żółtka i przez chwilę ucierać. Dosypać cukier waniliowy oraz kleik ryżowy. Wymieszać. Do białek wsypać szczyptę soli, po czym ubić je. Pianę dodać do ciasta, utrzeć. Ciasto przełożyć do szprycy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać ze szprycy okrągłe ciasteczka. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C. Ciastka piec około 12 -15 minut. Wyjąć i ostudzić. Gdy są jeszcze gorące, można posypać je cukrem pudrem. Ciastka podawać z konfiturami lub dżemem.
Porcja - 240 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas