Ciasteczka z miodem i ziarnami

Świąteczny przysmak.

Skład:

  • 25 dag masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. Orzechy posiekaj. Możesz z nich zdjąć skórki. Wtedy sparz je, chwilę pomocz w wodzie, odsącz i zdejmij skórki. Upraż je na suchej patelni. Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ucierając. Dodaj jajko, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, kakao i dodaj do masy. Wsyp orzechy, wymieszaj.

Reklama

2. Z ciasta formuj kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczaj dłonią. Piecz przez 15 minut w temp. 180˚C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje