Ciasteczka z renklodami i bakaliami

Zabierz je na piknik.

Składniki:


  • opakowanie (350 g) mrożonego kruchego ciasta
  • 500 g śliwek renklod, bez pestek
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru (plus łyżeczka do posypania)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  •  jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

Reklama

1. Rozpuść masło na patelni, dodaj śliwki i podduś (2-3 minuty). Dodaj cukier i cynamon, duś, mieszając 4-5 minut, aż owoce zaczną gęstnieć.

2. Przełóż owoce do miski. Dodaj rodzynki i migdały, ostudź.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

4. Ciasto rozmroź i podziel na kwadraty. Na rogu każdego ułóż 2 łyżki nadzienia. Posmaruj brzegi ciasta jajkiem, następnie złóż każdy kawałek w trójkąt. Dociśnij brzegi widelcem.

5 Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut lub zgodnie z instrukcją producenta. Po wyjęciu posyp pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje