Ciastka czekoladowe

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • jajko
  • żółtko
  • 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Oddzielnie utrzyj mikserem masło i oba cukry. Miksując dalej, dodaj esencję, jajko i żółtko. Dodaj do masy suche składniki. Dodaj płatki owsiane i 3/4 posiekanej czekolady. 

2. Wyłóż ciasto na papier do pieczenia i zrób z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Zawiń papierem i wstaw do lodówki na godzinę. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż papierem półkę piekarnika. Schłodzone ciasto pokrój w plastry 2 cm. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Następnie posyp resztą czekolady i piecz jeszcze 8 minut. Otwórz piekarnik, zostaw w nim ciastka jeszcze 5 minut. Podawaj ostudzone. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje