Ciastka opończowe po staropolsku.

W Nowy Rok pieczono rozmaite ciasta, tak by każdy spróbował czegoś pysznego. Przygotowywano wtedy ciastka opończowe.

Składniki:

  • Kwartę mąki (litr)
  • 18 gram drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • trochę soli
  • 6 jaj całych i 100 gram masła.

Przygotowanie:

1. Czwartą część tej mąki wziąć na rozczyn, drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki, a gdy ciasto jest już rozczynione, włożyć do ciepłej wody, aby podrosło. Do pozostałej mąki włożyć cukier, sól, jaja i mleko, rozczyn i masło. Wynieść na noc do piwnicy.

Reklama

2. Na drugi dzień włożyć do foremek w kształcie opończy (okrągłe z dziurką), poczekać, aż wyrośnie, wstawić do gorącego pieca, upiec.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje