Ciastka-serca na prezent

Dla osób, które kochasz...

Składniki na 5 dużych, 23 średnie i 40 małych serc:

  • 125 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 g maki
  • 200-250 g cukru pudru
  • białko z jednego jajka
  • czerwony i niebieski barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Masło pokroić na kawałki. Masło, cukier, cukier waniliowy, jajko i mąkę wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Reklama

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Wycinać serca różnej wielkości (np. 8,6,5 cm). Serca ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każdym sercu zrobić dziurkę do zawieszania. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać serca. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 8 minut. Wyjąć ostudzić.

Cukier puder przesiać do miski. Dodać białko jajka i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gęsty lukier. Powstałą masę podzielić na trzy części, z czego dwie zafarbować barwnikami spożywczymi. Dekorować ciastka przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do wyschnięcia na 30 minut

 


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 290 kJ/69 kcal


Dowiedz się więcej na temat: ciastka | walentynki | serce

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje