Ciastka zbożowe

To jedne z tych wartościowych słodyczy, które w kilka minut zaspokoją głód, przywrócą siły i poprawią koncentrację. Sprawdzą się także w podróży i jako drugie śniadanie.

Ciastka z marchewką
Ciastka z marchewką123RF/PICSEL

Owsiane z marchewką

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Marchewkę obierz, zetrzyj. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek i cynamon. Do drugiej miseczki wbij jajko. Dodaj stopiony i wystudzony olej, cukier waniliowy i miód. Dołóż suche składniki i marchewkę. Wymieszaj mikserem. Porcje ciasta nabieraj łyżką i formuj kuleczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde lekko spłaszcz dłonią. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut.

Szybkie ciasteczka z płatków owsianychInteria Kulinaria
Ciastka z sezamem
Ciastka z sezamem123RF/PICSEL

Sezamki z dziurką

Sposób przygotowania

Obie mąki przesiej z proszkiem. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Dołóż zimne masło pokrojone na kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Potem dodaj do nich 1-2 łyżki zimnej wody, jajka, żółtko oraz 4 łyżki sezamu i szczyptę soli. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Powycinaj okrągłe ciastka z dziurkami. Ułóż je na 2 blachach przykrytych pergaminem. Lekko posmaruj wodą i posyp pozostałym sezamem. Piecz po 12-15 minut w temperaturze 180°C.

Zmysłowe smaki: Ciasteczka korzenneInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas