Ciasto agrestowo-porzeczkowe

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 30 dag śmietany 18 proc.,
- 25 dag cukru,
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 kg. agrestu,
- 0,25 kg. czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, ubijąc do rozpuszczenia cukru. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajeczno-śmietanowej. Ciasto wyłożyć na blaszkę obłożoną pergaminem. Agrest oczyścić, umyć, osuszyć i wyłożyć na ciasto. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Po tym czasie wyłożyć oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki, dalej piec ciasto jeszcze ok. 15 min.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 10 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | ciasta | ciasta z owocami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje