Ciasto cebulowe

Z kuchni niemieckiej.

Składniki na 12 porcji:

- 300 g mąki,
- sól,
- 7 jajek,
- 150 g smalcu,
- 250 g tłustego wędzonego boczku,
- 1,25 kg cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- czarny pieprz,
- 400 g kwaśnej śmietany,
- gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do formy,
- mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, jedno jajko. Wyrobić na gładką masę za pomocą robota kuchennego (końcówki do wyrabiania ciasta). Można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć boczek, dodać cebulę i smażyć jeszcze 5-8 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę roztrzepać z resztą jajek, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Okrągłą formę (26, 28 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Na posypanym mąka stole rozwałkować ciasto na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto przełożyć do formy, docisnąć, uformować brzegi. Na ciasto nałożyć przesmażona cebulkę, na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 200 st. C. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z Federweisserem (młode niemieckie wino).
Czas przygotowania 90 minut
Jedna porcja zawiera 1930 kJ/461 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta pikantne | ciasta niemieckie | Kuchnia niemiecka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje