Ciasto dyniowe - nie tylko na Haloween

Nawet, jeśli przebieranie się na Halloween uważasz za przesadę, zawsze możesz coś zaczerpnąć z tej tradycji. Na przykład upiec apetyczną tartę z dynią.

Przepis na idealne ciasto z dynią podała paryska cukiernia Grande Epicerie de Paris. Wykonanie takiej tarty jest naprawdę proste.

Reklama

Przygotujmy zatem: 500 g gotowanej dyni puree, opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 170 g cukru trzcinowego, 2 jajka, 140 ml tłustej śmietanki, łyżkę przyprawy do piernika oraz łyżeczkę startej gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Ciastem wylepiamy formę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek wsypujemy suchą fasolę, żeby na cieście ciasto nie porobiły się "bąble". Po upieczeniu ją usuniemy. Pieczemy, aż ciasto będzie lekko rumiane. Wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. W tym czasie mieszamy jajka z puree z dyni, następnie dodajemy cukier, śmietanę i przyprawy.

Wlewamy na zapieczone ciasto francuskie i pieczemy jeszcze około godziny, w zależności od głębokości formy. Ciasto twardnieje w miarę ochładzania.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje