Ciasto dyniowe z polewą czekoladową

Na wrześniowe podwieczorki.


Reklama

 Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki
  • 750 g dyni (ok. 550 g netto)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g)
  • 50 g tłuszczu kokosowego
  • 1-1,5 łyżek kakao
  • tłuszcz do blachy
 Przygotowanie:

  Śmietanę przelać do rondelka, odsawić w chłodne miejsce. Dynię obrać, odrzucić pestki, a miąższ zetrzeć. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka

Mąkę zmieszać z  proszkiem do pieczenia i migdałami i dodać do masy dwoma porcjami. Dodać dynię. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę i piec w 175 st. C przez 25 minut. Wyjąć odstawić, aby ostygło.

Czekoladę i tłuszcz kokosowy grubo pokroić i włożyć do śmietany. Śmietanę stopniowo podgrzewać, ale nie dopuszczać do wrzenia, mieszać aż czekolada i tłuszcz kokosowy  się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie równomiernie rozsmarować na cieście. Odstawić na 2,5 godziny. Oprószyć kakao i pokroić na kawałki


Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: ciasta | dynia | czekolada | Ciasto dyniowe z polewą czekoladową

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje