Ciasto jogurtowe ze śliwkami i bakaliami

Pachnie domem.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 10 dag cukru
  • 2 duże jajka
  • 50 g płynnego miodu
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju
  • 1 kg śliwek
  • 7 orzechów włoskich
  • 10 migdałów bez skórki

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej przez sito do miski. Dodaj cukier. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj miód, jogurt i olej. Wymieszaj dokładnie i stopniowo dodaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie.

Reklama

2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. W blenderze rozdrobnij orzechy włoskie i migdały. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i ułóż je ciasno na cieście rozcięciem ku górze. Posyp bakaliami. Jeśli są kwaśne, możesz je posłodzić. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje