Ciasto kakaowe z jednym jajkiem

Aktualizacja

Ciasto kakaowe to ekspresowy wypiek, któremu niczego nie brakuje. Wystarczy kilka podstawowych składników, by cieszyć się mocno kakaowym deserem z owocową nutą. Wymieszaj i upiecz – ciasto kakaowe gotowe!

Ciasto kakaowe to dowód na to, że pyszny deser wcale nie musi być skomplikowany i czasochłonny
Ciasto kakaowe to dowód na to, że pyszny deser wcale nie musi być skomplikowany i czasochłonny123RF/PICSEL

Ciasto kakaowe - przygotowanie

Przesiej mąkę do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i kakao, a opcjonalnie także łyżeczkę cynamonu, jeśli lubisz jego aromat. Wymieszaj i dodaj mokre składniki – olej roślinny oraz mleko. Wbij także jedno jajko.

Wymieszaj dobrze masę (najlepiej mikserem) i połowę przelej do wyłożonej papierem formy. Na nią nałóż powidła lub dżem (nie musi być równo), a następnie przełóż drugą część masy kakaowej.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Grzanie góra-dół. Podawaj z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas