Ciasto kakaowo-migdałowe

Nie masz pomysłu na pyszne ciasto? Proponujemy takie, w którym znajdą się kakao i migdały. Smakuje wyśmienicie!

Ciasto możesz ozdobić czekoladową polewą.
Ciasto możesz ozdobić czekoladową polewą. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150-175 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżki startej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Jajka wraz z cukrem ucierać 5-8 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Mielone migdały wymieszać z 2 łyżkami kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy i dobrze wymieszać.

2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na spód wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.

3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę rozsmarować na wystudzonym cieście. Wstawić je na godzinę do lodówki, aby bita śmietana stężała. Przed samym podaniem ciasto polać ajerkoniakiem. Udekorować czekoladowymi wiórkami i oprószyć łyżką kakao.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas