Ciasto kawowo-pomarańczowe

Takie ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Wykorzystaj nasz przepis.

Takie ciasto smakuje doskonale.
Takie ciasto smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 10 porcji:

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 160 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 

  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • cukierki o smaku kawowym
  • 5 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze rozłożyć równomiernie ciasto i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut. Budyń zagotować z mlekiem, cukrem i kawą, wystudzić. Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochu zimny budyń.

2. Ciasto przekroić na 3 placki. Jeden z nich nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem. Znów nasączyć sokiem i posmarować częścią kremu. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć resztą soku. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem. Udekorować pomarańczą, cukierkami i posiekanymi orzechami włoskimi.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas