Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.

Dla podkreślenia smaku ciasta polecamy zaparzenie herbaty np. Rooibos & Cinnamon Ahmad Tea London. Zapach cynamonu i łagodny aromat południowoafrykańskiego rooibosa sprawi, że odpoczniecie od codzienności i zrelaksujecie się po długim dniu.

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas