Ciasto marchewkowe

Pyszne i zdrowe ciasto.


Reklama


Składniki:

- 30 dag marchewki,
- 6 jajek,
- 25 dag cukru,
- 40 dag mielonych migdałów,
- 10 dag mąki,
- szczypta soli,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- kilka pistacji

Przygotowanie:

Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Żółtka utrzeć na puch z 1/3 cukru, szczyptą soli i skórką cytrynową. Migdały połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Masę żółtkową połączyć delikatnie z białkami, a następnie z migdałami i mąką. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 40 min. Składniki polewy zmiksować, polać całkowicie wystudzone ciasto, posypać siekanymi pistacjami. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień. Czas przygotowania 1 h. 20 min.
Przepis na 12 osób.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta | ciasto marchewkowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje