Ciasto marchewkowe z polewą

Najlepiej smakuje jesienią!

Składniki Ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • 5 średnich marchewek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów

Składniki Polewa

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 5 dag masła
  • 3/4 szklanki śmietany

1. Marchew obierz, zetrzyj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Orzechy posiekaj. Jajka utrzyj z olejem. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Wymieszaj.

Reklama

2. Rodzynki osącz, obtocz w mące. Do masy dodaj marchew, rodzynki, 3/4 orzechów. Wymieszaj. Wlej w formę. Piecz przez 40 minut w 180°C. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wlej śmietanę, gotuj 3 minuty. Polej wierzch ciasta, posyp orzechami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje