Ciasto marmurek

Doskonałe ciasto do kawy.

Ciasto "marmurek"
Ciasto "marmurek"123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dag kakao
  • 2 dag margaryny
  • 2 dag bułki tartej
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1 Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj, dodawaj po 1 żółtku i cukier. Białka ubij, dodaj do masy. Mąki i proszek przesiej do masy, dodaj śmietanę, wymieszaj.

2 Formę posmaruj margaryną, posyp bułką. 2/3 masy przełóż do formy, resztę wymieszaj z kakao, dodaj. Piecz 40 minut w 180°C. Wystudź, polej polewą.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas