Ciasto marmurek
Doskonałe ciasto do kawy.
Ciasto "marmurek"123RF/PICSEL
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki śmietany
- 4 jajka
- cukier wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dag kakao
- 2 dag margaryny
- 2 dag bułki tartej
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1 Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj, dodawaj po 1 żółtku i cukier. Białka ubij, dodaj do masy. Mąki i proszek przesiej do masy, dodaj śmietanę, wymieszaj.
2 Formę posmaruj margaryną, posyp bułką. 2/3 masy przełóż do formy, resztę wymieszaj z kakao, dodaj. Piecz 40 minut w 180°C. Wystudź, polej polewą.