Ciasto naleśnikowe w czterech smakach

Przyrządź z łatwością delikatne ciasto na naleśniki i ciesz się pysznymi naleśnikami w nowej odsłonie!

Ciasto waniliowe

 

Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej i 1 i 2/3 szkl. mleka. Dodaj rdzeń z 1 laski wanilii. Białka ubij, pianę delikatnie połącz z ciastem. Usmaż naleśniki. Podawaj np. z konfiturą.

Reklama

Wymieszaj 2 łyżki kakao z odrobiną wrzątku, 3 jajkami i ok. 2/3 szkl. mąki pszennej. Wsyp sporą szczyptę proszku do pieczenia. Wlej ok. 1 i 1/2 szkl. wody. Usmaż naleśniki. Serwuj je z kremem orzechowym lub waniliowym i owocami.

Ciasto gryczane

Zmiksuj 3 jajka, po 1/2 szkl. mąki gryczanej i pszennej, 1 dag drożdży oraz 300 ml ciepłego mleka. Ciasto odstaw na godzinę. Potem usmaż naleśniki. Puszyste placki podawaj np. z farszem grzybowym lub na słodko z budyniem.

Ciasto piwne

Zmiksuj 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej z 1 szkl. jasnego piwa oraz 1 szkl. mleka. Dodaj 2 jajka oraz po szczypcie soli i cukru. Wymieszaj. Usmaż naleśniki. Podawaj je ze szpinakiem, mięsem albo z farszem serowym na pikantnie.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | naleśniki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje