​Ciasto orzechowe z kremem jajecznym

Pyszne makaronikowe ciasto.


Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka fixu do śmietany

Reklama

Przygotowanie:

Jaja rozdzielić, żółtka odstawić w chłodne miejsce. Białka ubić na sztywna pianę, dodając cukier puder. Wmieszać orzechy. Nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (26 cm) wyrównać. Piec 20 minut w 175 st. C.

 Żółtka wymieszać ze skrobią. 100 g śmietany zagotować z cukrem, dodać żółtka i cały czas mieszając, zagotować. Do ciepłego kremu wmieszać masło i nałożyć na ciasto (ostudzone).

Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Ubić pozostałą śmietanę, dodając fix. Łyżki zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie wycinać z nimi ze śmietany "jajka". Można dekorować czerwonym  pisakiem cukrowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje